کاوش موضوع پروبیوتیک
صفحه اصلی
پروبیوتیک
پروبیوتیکها (Probiotics) در واقع همان میکروبهای مفیدی هستند که بهطور طبیعی در رودهٔ ما زندگی میکنند و به بدن کمک میکنند سالم بماند. این موجودات ریز، بیشترشان باکتری هستند، اما باکتریهای «خوب» که کارشان کمک به هضم غذا، تولید بعضی ویتامینها و جلوگیری از رشد میکروبهای مضر است. وقتی ما خوراکیهایی مثل ماست، کفیر یا ترشیهای تخمیری میخوریم، مقداری از این پروبیوتیکها وارد بدن میشود و جمعیت میکروبهای مفید روده تقویت میگردد. داشتن تعادل درست بین این میکروبها باعث میشود گوارش بهتر انجام شود، دستگاه ایمنی بدن قویتر باشد و حتی حال عمومی و انرژی فرد بهتر شود.
پروبیوتیکها میکروبهای زندهای هستند که با ادعای ارائه فواید سلامتی هنگام مصرف، معمولاً با بهبود یا بازسازی فلور میکروبی دستگاه گوارش، ترویج میشوند. پروبیوتیکها به عنوان افزودنی مجاز در نظر گرفته میشوند، اما ممکن است در موارد نادر باعث تعامل باکتری-میزبان و اثرات جانبی دارو ناخواسته شوند. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد پروبیوتیکها برای برخی شرایط مفید هستند، مانند کمک به کاهش برخی از علائم سندرم روده تحریکپذیر (IBS). با این حال، بسیاری از ادعاهای مربوط به فواید سلامتی، مانند درمان اگزما، فاقد پشتوانه علمی قابل توجه هستند.
اولین پروبیوتیک کشف شده، گونه خاصی از باسیلوس در ماست بلغاری بود که Lactobacillus bulgaricus نام داشت. این کشف در سال ۱۹۰۵ توسط پزشک و میکروبیولوژیست بلغاری استامن گریگوروف انجام شد. نظریه امروزی عموماً به برنده جایزه نوبل روسی، ایلیا مچنیکو، نسبت داده میشود که حدود سال ۱۹۰۷ فرض کرد که دهقانان بلغاری که ماست مصرف میکنند، عمر طولانیتری دارند.
رشد بازار پروبیوتیکها منجر به نیاز به الزامات سختگیرانهتر برای پزشکی مبتنی بر شواهد در مورد مزایای احتمالی منتسب به میکروارگانیسمهایی شده است که ادعا میشود پروبیوتیک هستند. اگرچه برخی شواهد ادعا میکنند که مزایایی برای استفاده از پروبیوتیکها وجود دارد، مانند کاهش ناراحتی لوله گوارش، بهبود دستگاه ایمنی، تسکین یبوست، یا اجتناب از سرماخوردگی، چنین ادعاهایی وابسته به سویه خاصی هستند و نمیتوان آنها را به سایر سویهها تعمیم داد.
تا سال ۲۰۱۹، درخواستهای متعددی از سوی تولیدکنندگان اروپایی مکملهای پروبیوتیکی برای تأیید ادعای سلامتی توسط سازمان ایمنی غذایی اروپا به دلیل شواهد ناکافی در مورد مکانیسم یا اثربخشی مفید، رد شده است.... بیشتر در ویکی پدیا